Humenčania pripomienkovali projekt Vtáčie údolie

16.11.2008 Humenné

Humenné 16. novembra (TASR) - Projekt zábavného parku Vtáčie údolie s celkovými nákladmi zhruba 4 miliardy Sk (132, 78 milióna eur), ktorý vznikne v rámci verejno-súkromného partnerstva na ploche 450 hektárov neďaleko ...
Urbanistická štúdia parku, ktorý má postaviť holandská spoločnosť Darc Leisure, už prešla prerokovaním aj na humenskom magistráte. Obyvatelia za zaujímali hlavne o to, do akej miery sa realizáciou zámeru zvýši zamestnanosť v regióne, či dôjde k rozvoju cestového ruchu a hlavne či investor má ešte záujem o výstavbu parku.
\"Jednoznačne treba povedať, že investor má záujem o výstavbu, ale naša legislatíva a prípravná fáza tohto parku zaberá určité časové obdobie a pri dobrej konštelácii, ak nebudú žiadne prekážky zo strany vlastníkov pozemkov, štátu a ostatných zainteresovaných, stavať sa dá najskôr v júli - auguste v roku 2009, \" uviedol dnes pre TASR primátor Humenného Vladimír Kostilník. Dodal, že v súčasnosti prebiehajú zmeny územných plánov dotknutých obcí a Humenného, ale aj prípravná a projekčná fáza výstavby Vtáčieho údolia.
Park sa bude nachádzať v katastrálnom území obcí Chlmec, Porúbka a Ptičie a má byť projektovaný tak, že ho ročne môže navštíviť až milión návštevníkov. \"Silným aspektom tejto lokality je nádherná príroda skĺbená s kvalitným a stabilným podnikateľským prostredím v našom meste a množstvo kultúrnych pamiatok. Najvýznamnejším je práve rekonštruovaný renesančný kaštieľ, ktorý je sídlom Vihorlatského múzea, \" doplnil Kostilník. Dodal, že projekt prinesie nové pracovné miesta a zvýši návštevnosť zemplínskeho regiónu.
Hlavnou atrakciou parku budú tri stredne veľké zábavné parky s rôznymi témami, napr. kráľovnou Sisi, Alžbetou Báthory a Jánošíkom. V areáli má vzniknúť aj golfové ihrisko, lyžiarsky svah, jazdecký klub, stajne, zvierací park i ďalšie atrakcie. Projekt zahŕňa aj výstavbu chatovej dedinky s predpokladanou kapacitou 400 lôžok. S výnimkou Disneylandu v Paríži bude projekt Vtáčie územie jedinečný v celej Európe.
Okres Humenné, v ktorom žije vyše 64.000 obyvateľov, patrí svojou rozlohou 754 štvorcových kilometrov k najväčším okresom Prešovského kraja. Tvorí ho 61 obcí a mesto Humenné. Na jeho území sa nachádza Chránená krajinná oblasť Vihorlat, Národná prírodná rezervácia Humenský Sokol a pod.
 

Vyberte región